fbpx

Milyen képzéseket kedvelnek most a munkavállalók, és miért?

Olvasási idő: 3 perc

2023.09.28.-án a SkillX konferencián jártunk, aminek alapja egy nagyon érdekes kérdés volt: milyen munkaerőpiaci tervei vannak a magyar munkavállalóknak és ehhez milyen önismereti tudásuk van. Az ezzel kapcsolatos információkat, trendeket szeretném megosztani.

A Pulzus Kutató 2021-ben és 2023-ban is végzett reprezentatív kutatást ebben a témában, így van összehasonlítási alap, hogy mi történt az elmúlt két évben ezen a téren.A következő kérdésekre keresték a választ a kutatás során: 

 • jelenleg alkalmazásban állsz-e,
 • hogy érzed magad a munka világában,
 • mi akadályoz a váltásban,
 • milyen szempontok figyelembevételével váltanál,
 • mennyire vagy tisztában a képességeiddel, készségeiddel, amit megkövetel a munkaerőpiac?

Lényeges adat, hogy míg 2021-ben a munkavállalók 51%-a tervezett munkahelyet váltani, addig 2023-ban ez a szám 66%-ra nőtt! 
A számok alapján egyre több munkavállaló érzi úgy, hogy megrekedt egy bizonyos szinten és nem tudja már kihozni magából a legtöbbet, mert:

 • üresek, egyhangúak a munkanapok
 • kihal a kihívás a munkából, a feladatokból
 • többet játszik a gondolattal, hogy más karrier után nézzen
 • azt érzi, hogy máshol jobban tudná kamatoztatni a tehetségét

Ami miatt pedig mégsem váltanak, az az, hogy: 

 • félnek feladni a biztosat a bizonytalanért
 • féltik az anyagi biztonságukat
 • nem tudják hol keressenek
 • nem mindegy mennyit kell utazni, ingázni a munkáért
 • nem szívesen hagyják ott a csapatot/közösséget
 • úgy érzik, nem értenek máshoz
 • nem ismerik a munkaerőpiaci elvárásokat

Fontos, hogy a munkaadó ezt a tendenciát, jelenséget időben felismerje és kezelje, megtegye a megfelelő megelőzési lépéseket, hogy csökkentse a fluktuációt. 

A munkavállalók ma már elvárják, hogy a munkáltatók támogassák őket szakmai fejlődésükben. Nem mindegy, hogy a munkáltatók költenek-e es adnak-e lehetőséget tanulni, fejlődni, arra, ami inspirálja a munkavállalókat.

Azok a vállalatok amelyek krízis alatt is támogatják az innovációt, képzéseket akár 30%-al is jobban teljesítenek a krízis után versenytársaiknál.

Milyen képzéseket kedvelnek most a munkavállalók, és miért?

A modern munkaerőpiac gyorsan változik és a munkavállalók ma már nem csak a fizetésre vagy a munkahelyi környezetre figyelnek, hanem arra is, milyen fejlődési lehetőségeket kínál számukra egy adott cég. Ahogy a technológia fejlődik, a gazdasási környezet változik, a képzések jelentősége is növekszik.

Érdemes odafigyelni, hogy a munkavállalók részére többféle képzés is rendelkezésre álljon és elérhető legyen:

Szakmai képzések: Az iparági trendek és az új technológiák megjelenése miatt a munkavállalók számára nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan fejlesszék szakmai tudásukat.

Soft skill képzések: A kommunikáció, problémamegoldás, és a kritikus gondolkodás mind olyan készségek, melyek a modern munkaerőpiac alapvető követelményei. Az ilyen képzések segítenek a munkavállalóknak az interperszonális készségek fejlesztésében. Kiemelt igény van az ön – és emberismereti képzésekre.

Online képzések: Legyen szó akár szakmai vagy soft skill képzésről, a gyakorlatorientált online képzések lehetővé teszik, hogy a munkavállalók gyorsan elsajátítsák az új készségeket, akár szórakoztató módon, a saját időbeosztásuknak megfelelően.

A képzések jelenlegi trendje szerint az online képzések népszerűsége növekszik.

A pandémia idején az online képzések váltak az alapvető formává, és bár sokan remélték, hogy hamarosan visszatérhetünk a hagyományos képzési formákhoz, az online képzések népszerűsége töretlenül tovább nőtt. Egy 2022-es felmérés szerint a munkavállalók 70%-a nyilatkozott úgy, hogy az online képzési formákat részesíti előnyben, mert rugalmasabbak, és jobban illeszkednek a mindennapi életritmusukhoz.
A digitális technológia robbanásszerű fejlődése mellett a Covid miatti otthoni munkavégzés normalizálódása és a technológiai eszközök mindennapi használatának növekedése új képességek elsajátítását kívánta meg a munkavállalóktól.

Az online képzések rugalmasságuk és elérhetőségük miatt váltak a legnépszerűbbé. Ahhoz, hogy a cégek versenyképesek maradjanak és vonzóak legyenek a tehetséges munkavállalók számára, fontos, hogy figyelembe vegyék ezeket a változásokat, és a képzési stratégiájukat ezeknek megfelelően alakítsák ki.

Büszkén mutatjuk be a Business Drive Webshop-ot, ahol vezetők, értékesítők és HR szakemberek találhatnak online képzéseket, ráadásul 30%-os nyitási kedvezménnyel 2023 október 31-ig! 

Még több információ a Webshopról

Király-Korcyl Kinga ügyvezető, szervezetfejlesztő, ACC business coach (Business Drive) és Kőszegi András a konferencia házigazdája (márkatanácsadó, márkainspirátor)
Kőszegi András, Mizsér Attila – olimpiai bajnok, Szemenyei  Patricia – SkillX PR és marketing igazgató, Juhos Andrea – karrier coach, Marosi László – SkillX vezérigazgató

Tetszett ez a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztom LinkedIn-en
Király-Korcyl Kinga

Király-Korcyl Kinga

A Business Drive alapítója, vezető és szervezetfejlesztési szakértő, ACC minősítésű nemzetközi business coach.
A GamiDrive gamifikációs vezetőfejlesztési szoftver megálmodója.

Hozzászólás