fbpx

Női vezetők, avagy a kihívások világa

Olvasási idő: 2 perc

Az üzleti világ férfiak uralta mezőnyében jelentős változás az utóbbi években megjelenő női vezetők számának növekedése. (A világban hosszú ideig a férfiak uralták a vezetői pozíciókat, azonban az utóbbi években egyre több nő vált felső vezetővé.) Az Európai Parlament javaslatot fogadott el, miszerint 2026 júliusára a társaságok nem ügyvezető igazgatói vezető álláshelyeinek legalább 40 %-át, illetve az összes vezetői poszt legalább 33 %-át nők töltsék be. A női vezetők egyre nélkülözhetetlenebbé válnak, és nem csak az előírások miatt! 

Vitathatatlan női erősségek

1. Empátia & kapcsolatépítés: Az egyik előnye a női vezetőknek az empátia és a kapcsolatépítés terén mutatkozik meg. A hölgyek könnyebben tudnak azonosulni, megérteni mások érzelmi állapotát. Ennek következtében hatékonyabbak lehetnek a munkatársaik motiválásában és támogatásában. Ezek a tulajdonságok az állandóan változó világban és nehéz gazdasági helyzetekben mutatkoznak meg igazán, hiszen az elkötelezett munkatársaknál kevés a fontosabb egy vállalat életében. 

2. Kommunikáció és csapatmunka: A női vezetők hajlamosabbak a nyitott kommunikációra és a csapatmunkára. Megértik a különböző nézőpontok fontosságát, és törekednek arra, hogy mindenki véleményét meghallgassák. Ez segíti a problémamegoldást és az ötletek sokféleségét, ami hosszú távon innovatívabb és kiegyensúlyozottabb döntésekhez vezet.

3. Rugalmasság és alkalmazkodóképesség: Üzleti környezetben a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség kritikus fontosságú. A női vezetők könnyebben alkalmazkodnak az új kihívásokhoz és gyorsan reagálnak a változó körülményekre. Ez elősegíti a vállalati teljesítmény javulását.

4. Diverzitás: A női vezetők hozzájárulnak a sokszínűséghez a munkahelyeken. Az ő jelenlétük elősegíti a különböző nézőpontok figyelembevételét. 

5. Példamutatás a munka és magánélet között: A női vezetők nagyobb hangsúlyt fektetnek a munka és magánélet egyensúlyára. Ez inspirálhatja a többi alkalmazottat is, egyfajta példaképként szolgálva.

Miként tud mégis előrelépni egy nő a vállalati ranglétrán?

A kérdésre adott válaszról bővebben olvashattok Király-Korcyl Kinga cikkében, amely “10+1 tipp női vezetőjelölteknek” címmel jelent meg a Haszon Magazin 2023 júniusi számában. A magazin online megvásárolható.

A Haszon Magazin ezen számát különösen ajánljuk, mert  még sok más érdekes női vezetőkhöz kapcsolódó témáról is olvashattok benne.

Amennyiben most lépsz rá a női vezető karrier útra, vezetőfejlesztőként az alábbi eszközt javaslom, mert az önismeret fejlesztése elengedhetetlen:

 • az  erősségeink és gyengeségeink tisztázásában
 • a karrier utunk lerövidítésében
 • eredményesebb vezetővé válásunkban
 • A vezetői kompetenciák mérhetőek. Hazánkban is kiváló, validált, tesztek léteznek (pl. a BIG FIVE alapú Facet5), amit mindkét nem részére bátran ajánlok. Az eredmények alapján pedig eldönthetjük, hogy egyéni fejlesztésünket preferáljuk és/vagy egy olyan vezető munkatársat választunk magunk mellé, aki kiegészít minket.

  Ahogyan a természetben a biodiverzitás, úgy az üzleti élet területén a szervezetek működésében is a sokszínűség segít hozzá a kiválósághoz.  

  Néhány inspiráló női vezetői példa: 

  • Mary Barra: az első női vezérigazgató a GM (General Motors) történetében, a világ egyik legbefolyásosabb autóipari vezetője. Barra elkötelezett a vállalati kultúra átalakítása és az innováció előmozdítása iránt. Az irányítása alatt a GM megerősítette piaci pozícióját és elindította a következő generációs elektromos járművek tervezését és gyártását.
  • Sheryl Sandberg: a Facebook COO-ja (operatív igazgatója). Sandberg a női vezetői kérdések fontosságát hangsúlyozza és elkötelezett a nők előrehaladásának támogatása iránt az üzleti világban. , Az “Üres székek” (Lean In) című könyvében, inspiráló tanácsokat ad a női vezetők számára, és arra ösztönzi őket, hogy vegyék át az irányítást a karrierjük felett.
  • Oprah Winfrey: médiaszemélyiség, üzletasszony, az egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb nő az amerikai televíziózás történetében. Tevékenysége egyedülálló módon mutat példát az őt követő generációknak.

  Tetszett ez a bejegyzés?

  Megosztás itt: facebook
  Megosztom Facebookon
  Megosztás itt: linkedin
  Megosztom LinkedIn-en
  Király-Korcyl Kinga

  Király-Korcyl Kinga

  A Business Drive alapítója, vezető és szervezetfejlesztési szakértő, ACC minősítésű nemzetközi business coach.
  A GamiDrive gamifikációs vezetőfejlesztési szoftver megálmodója.

  Hozzászólás

  Ismerd meg, hogyan készülnek fel a magyar vállalatok a 2024-es év kihívásaira!

  A Business Drive Hungary Kft. által készített kutatási anyagunk exkluzív betekintést nyújt a nagy-, közép-, és kisvállalatok stratégiáiba és hozzáállásába.