fbpx

Vezetői kudarcok – hogyan szabotálod tudattalanul saját vezetői működésedet?

Olvasási idő: 3 perc

“Azt hiszem, vezetőként kudarcot vallottam” – sóhajtja lemondóan Ádám, a fiatal osztályvezető egy coaching ülésünkön. Tekintetében tükröződik bűntudat, félelem, és egy jó adag bizonytalanság is. 

Hiába van egy csomó tapasztalatom, és szakmai tudásom, mégis mintha egy belső erő folyamatosan megállítania, vagy arra sarkallna, hogy rossz döntéseket hozzak, vagy rosszul kommunikáljak. Ettől pedig egyre inkább frusztrált vagyok, és rettegek attól, hogy feletteseim, látva sikertelenségemet, elveszik tőlem ezt a pozíciót. Hogy rájönnek, hogy alkalmatlan vagyok.”folytatja aztán lemondóan. 

Ádámhoz hasonló problémákkal küzdő, elkeseredett vezetőkkel gyakran találkozunk trénerként képzéseken, coachingon. Bár ezt csak ritkán vállalják fel, mert a legtöbben félnek attól, hogyha beszélnek problémáikról, gyengének látják őket. Pedig attól, hogy vezető valaki, még ugyanolyan emberi problémákkal küzdhet, mint bárki más. Attól, hogy valaki felettesi pozícióban van, még nem védett a lelki eredetű nehézségektől.

De vajon honnét ered ez a belső bizonytalanság?
Mi az a gát, ami akadályt képezhet egy vezetőben, ami szabotálja életét, munkáját, döntéseit?
Hiszen tudatosan senki sem árt saját magának, senki nem választ szándékosan rosszul, hogy hátránya legyen. Tudatosan senki sem ellensége saját magának.

A tudattalan lelki programok akadályai életünknek

Csakhogy ezek mind tudattalan folyamatok. 

Általában a gyerekkori hatások, belső hitrendszer, negatív családi minták, berögződések azok, amik elrendelik a döntéseinket, választásainkat, és ez addig működik így, míg fel nem ismerjük ezt önmagunkban, és nem kezdünk el vele tudatosan foglalkozni. 

A tudatos elme a külső világ dolgaival foglalkozik. Megvívja a maga kis csatáit napi szinten. Észleli a környezetet, erre reagál. A hiedelmek, hitek, és az azokból összeállt hitrendszerek viszont a tudattalan elmében tárolódnak. Gyakran olyan hiedelmek hatására döntünk, amelyeknek a létezéséről fogalmunk sincs. Ezek nagyrésze életünk korai szakaszában vésődtek a tudatalattiba, és általában úgy irányítanak bennünket, mint a robotpilóta a repülőt. 

A coaching ülésen szóba került Ádám gyerekkorának pár szelete, ami hatással volt önbizalmára és az önmagáról kialakított énképére. Emögött volt két túlzottan kritikus, szigorú szülő, hibák esetén szeretetmegvonás, hatalmas elvárások az iskolai teljesítményét illetően. A tapasztalása az volt, hogy akkor szerethető, elfogadható, ha folyamatosan eredményt mutat fel. Ezért egyre inkább maximalista lett, hiszen létkérdés volt számára a szülői elfogadás. Kitűnő lett az gimnáziumban, bajnok lett a sportban, gitárversenyt nyert. Aztán felvették egy menő munkahelyre, ahol öt éven belül vezetővé vált kivételes szorgalmának, szaktudásának és legfőképpen alkalmazkodásának köszönhetően. 

Azonban szinte csak a túlélésért küzdött munkahelyén. Semmi nem úgy alakult, ahogy elképzelte, és sorra halmozta a kudarcokat rossz döntéseivel. Beosztottjai kezdetben aggódva figyelték, később pedig elfordultak tőle. 

Két év után fogalmazódott meg benne, hogy valami talán vele nem stimmel. Hogy van valami, amivel szabotálja saját sikerét és a munkatársaihoz való őszinte kapcsolódását. 

Hogy lehet, hogy a gátjai a fejében léteznek, és saját maga az, aki nem hagyja önmagát érvényesülni. 

A jó hír azonban az, hogy a negatív hitek, családi minták felülírhatók. Ezek a terhek letehetők. Első lépés annak elfogadása, hogy mindenki saját sorsának formálója, ahol épp tart, azt ő hozta létre tudattalan lelki programjaival. Fontos lépés az önismeretben a saját szerep elismerése, a hibáztatás, és a külső felelősök keresése helyett. 

Állj félre a saját utadból!

A fiatal osztályvezető végül megértette, hogy énképét negatívan határozta meg a teljesítménykényszere és maximalizmusa, ami árnyékkét vetült vezetői munkájára és kapcsolataira. Ezért nem tudott hiteles lenni, mert környezete görcsösnek érezte. Azért félt döntéseket hozni, mert nem hitt saját erejében. Azért nem merte közel engedni kollégáit, mert rettegett attól, hogy meglátják gyenge pontjait, és lebukik, hogy mégsem akkora tudású, mint ahogyan azt hiszik. Ezért határolódott el mindenkitől, és ezért vált magányossá. 

Ezeknek a tudattalan lelki folyamatoknak a feltárására és megértésére, valamint a gondolatok átkeretezésére hoztuk létre az Állj félre a saját utadból tréninget, amelynek a célja, hogy feltárjuk a negatív hiteket, családi mintákat, hogy érthetővé váljanak a régi hibás beidegződések. Továbbá segít a gondolatok átkeretezésében, és az énkép fejlesztésében is.  

Gyakran lehetnek AHA élményei a résztvevőknek, amelynek során felismerik az őket működtető tévhiteket. Amikor megértik az összefüggéseket a múlt és jelenbeli működésük között. 

Amennyiben vezetőként úgy érzed, hogy ezen a területen fejlődnél, akkor van lehetőséged személyes coachingra, amelynek keretében közösen megtaláljuk az optimális megoldásokat az egyéni célok és fejlődési irányok megfogalmazásával. 

Ha szeretnél kiegyensúlyozottan élni, bízni a jövőben, bátran szembenézni a kihívásokkal és hinni saját képességeidben, akkor segítünk neked ebben!

Tetszett ez a bejegyzés?

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: linkedin
Megosztom LinkedIn-en
Király-Korcyl Kinga

Király-Korcyl Kinga

A Business Drive alapítója, vezető és szervezetfejlesztési szakértő, ACC minősítésű nemzetközi business coach.
A GamiDrive gamifikációs vezetőfejlesztési szoftver megálmodója.

Hozzászólás

Mit szólna hozzá, ha azt ígérnénk: munkatársai hamarosan imába foglalják a cége vezetőinek nevét?

Vezetői, értékesítői, és izgalmas szervezeti témákban megkaphatja szakmai cikkeinket, egy rövid regisztráció után. 

Király-Korcyl Kinga
szervezetfejlesztő és ACC nemzetközi minősítésű business & executive coach

Az “Év Vállalkozója”, Regionális Díj 2022