HR interim management

Ha már kezd kicsúszni a kezéből az irányítás...

Nagyon nehéz kicsi cégből naggyá válni. Belassulnak a folyamatok, és elkezdenek szétfolyni a dolgok. A cégben bekövetkező növekedést követően egyre motiválatlanabbak az emberek, kevésbé összetartó már a csapat, rosszabb esetben kezdik elhagyni a céget…

Ha minden jól megy, akkor a cégünk szépen lassan egyre csak növekszik

Nem csak árbevételben és forgalomban, de a csapat létszámában is. Egyre többen dolgoznak a közös sikerért, jönnek is az eredmények, mígnem valami megváltozik.

Nehéz megmondani, hogy mi történt pontosan, ám mintha a korábbi családias légkör elillant volna, és vele együtt a lendület is megtört. Vezetői szemmel nézve olyan, mintha kezdené az ember elveszíteni a kapcsolatot a csapattal, mintha kicsúszna az irányítás a kezéből. 

Az a helyzet, hogy ez nem ritka jelenség, az esetek többségében csupán arról van szó, hogy átmeneti időszakba lépett az adott vállalat. Már nem elég a saját szánk íze szerint egyengetni a cég mindennapjait, szakmaibb, profibb háttérre van szükség, ám ahhoz még nem vagyunk elég nagyok, hogy kinevezzünk egy HR-vezetőt.

Sok más humán erőforrással kapcsolatos kihívás mellett az ilyen átmeneti időszakra nyújt segítséget a HR interim management. Ez egy olyan szakembert jelent, aki profi eszközök és rendszerek felállításával és működtetésével átláthatóságot és megnyugvást hoz.

Az interim management

Az interim management gyakorlatilag azt jelenti, hogy kikölcsönzünk magunknak egy adott időszakra egy HR-igazgatót. A vállalatot szervezeti szempontok alapján átvilágító HR-szakember külső szemként, objektíven tud ránézni a szervezetre, és megoldást kínál a problémákra.

Szakértő HR-vezetés nélkül viszont elveszhetnek a kapcsolatok, a munkatársak úgy érezhetik, hogy kevésbé törődnek velük, nőhet a lemorzsolódás. 

Átlátható folyamatok és rendszeres monitoring nélkül az intuitív döntések kerülnek előtérbe, ami olyan mintha a sötétben tapogatódznánk. Csökkenhet a produktivitás, a motiváció, elveszthetnek az újító ötletek, lassulhat a jóváhagyási mechanizmus. Romolhat a cég hírneve. Párhuzamos munkavégzés, üres járatok, feleslegesség érzése uralkodhatnak el.

A HR interim management annyiféle lehet, ahány cég és ahány kihívás létezik, attól függ, hogy hol melyik folyamatok hogyan működnek, illetve nem működnek. 

Van, ahol egy távozó szakembert kell átmenetileg pótolni, van, ahol az első HR-vezető érkezéséig kell megkönnyíteni a folyamatokat, és van, ahol elég az is, ha tovább képzik azt, aki már eddig is a HR-hez köthető papírmunkával foglalkozott.

Néhány fontos feladat:

HR interim menedzsment szolgaltatásunkról mondták

jobbagy-ervin
„Társaságunk jelentősebb létszámnövekedésen ment át az elmúlt években, amelynek kapcsán szükségünk volt egy olyan HR Interim menedzserre, aki megbízott HR Igazgatóként átvizsgálja a cégcsoportunk HR-folyamatait, javaslatokat tesz a hatékonyság növelésére, és kialakítja a hosszú távon is jól működő struktúrát.

A határozott idejű megbízás sikerrel járt, melynek lejárta utáni időszakra is felkértük Kingát, hogy egyéni coachinggal segítse vezetőink munkáját a következő időszakban is.

Kinga nagy tapasztalattal és rendkívüli empátiával rendelkezik, amelynek köszönhetően a munkatársakkal kiválóan megtalálja a hangot, így segíteni tudja úgy a vezetőket, mint a hozzájuk tartozó, beosztott kollégákat. Kingában egy nagyon lelkiismeretes és kiváló kollégát ismertem meg, akit őszintén tudok ajánlani.”
Jobbágy Ervin
ügyvezető igazgató, InterTicket Kft.